Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2014
04
Dec

Discussie over de actuele invulling van het begrip ‘sociale ruimte’ dat voor de architecten van het structuralisme zo essentieel was. De ruimte waar mensen elkaar ontmoeten is inmiddels ook een virtuele omgeving geworden. Hoe gaan ruimtelijk ontwerpers en ontwerpers in het digitale domein met deze nieuwe sociale ruimte om?

2014
13
Nov

Een aantal structuralistische gebouwen zijn recent ingrijpend verbouwd om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen. Tijdens deze discussieavond  zal het hergebruik van structuralistische architectuur centraal staan. Onderzoekers, architecten, gebruikers, eigenaren en performers maken samen de balans op.

2014
09
Okt

Op donderdag 9 oktober geeft architect Herman Hertzberger (Amsterdam, 1932) in Het Nieuwe Instituut de lezing 'Structuralisme toen en nu' waarin hij terugblikt op de aspiraties en de inspiraties achter zijn oeuvre. Wat drijft Hertzberger na al die jaren om nog altijd zo bevlogen met architectuur bezig te zijn? En welk advies geeft hij de aankomende generaties?

2014
02
Okt
15:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Een reeks wekelijkse gesprekken in de dubbeltentoonstelling Structuralisme met tijdgenoten, architecten, critici, onderzoekers, gebruikers en opdrachtgevers. De thema's van de Salons zijn gerelateerd aan de vier bedrijven van de tentoonstelling. De gesprekken worden geleid door Dirk van den Heuvel.

2014
21
Sep

In samenwerking met akelei Hertzberger organiseert Het Nieuwe Instituut speciale kinderworkshops rond thema’s uit de ontwerppraktijk van Herman Hertzberger zoals ‘structuren en patronen’ en ‘uitnodigende ruimte’. Een selectie van gemaakte werken wordt tussen het werk van Hertzberger opgenomen in de tentoonstelling.

2014
20
Sep
16:30 – 19:00
 

Zaterdag 20 september is de feestelijke opening van Structuralisme. Voorafgaand aan de opening verzorgt de Engelse architectuurhistoricus Kenneth Frampton om 15 uur de lezing Casbah Organisée as City-in-miniature: Open Work vs. Space of Public Appearance.

Structuralisme
Herman Hertzberger / Dirk van den Heuvel
Ruimte maken, ruimte laten - Herman Hertzberger
Een installatie in vier bedrijven - Bureau LADA
Patrick Coppens

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Meerjarig onderzoek naar Structuralisme.

Het Jaap Bakema Study Centre bestudeert het Nederlandse Structuralisme. In een dubbeltentoonstelling belicht Het Nieuwe Instituut dit onderzoek en vooral het oeuvre van een van zijn meest prominente vertegenwoordigers: Herman Hertzberger.